Dyrekcja PAN Biblioteki Gdańskiej ogłasza rekrutację na stanowisko:
Kierownik Działu Nowej Książki

Od kandydatów na wakujące stanowisko oczekujemy:
• wykształcenia wyższego magisterskiego,
• minimum trzyletniego stażu pracy w bibliotece (preferowana biblioteka naukowa),
• umiejętności kierowania zespołem pracowników, organizacji czasu pracy i podziału zadań związanych przede wszystkim z gromadzeniem zbiorów, ich opracowaniem i udostępnianiem,
• znajomości polskich podstawowych aktów prawnych związanych z działalnością bibliotek i bibliotekarzy,
• bardzo dobrej znajomości struktury organizacyjnej Biblioteki, profilu jej działalności i zasad gromadzenia zbiorów w Bibliotece,
• wiedzy o zintegrowanych systemach bibliotecznych oraz wiedzy o rynku wydawniczym i księgarskim,
• umiejętności selekcji informacji,
• pisemnego przedstawienia projektu pracy Działu w obowiązującej strukturze.

Dodatkowym atutem będzie:
• dobra znajomość języka obcego,
• wykształcenie wyższe w zakresie bibliotekoznawstwa i informacji naukowej.

Zadania/rola w zespole:
• koordynowanie pracy zespołu w zakresie gromadzenia, opracowywania i udostępniania oraz  ustalanie zakresów obowiązków poszczególnych pracowników Działu,
• nadzór nad obsługą informacyjną użytkowników,
• przygotowywanie i realizowanie planów pracy, planów urlopowych, planów finansowych i nadzór nad ich realizacją, sprawozdawczość i statystyki działowe,
• współpraca z Dyrekcją Biblioteki, Archiwum Zakładowym i innymi jednostkami będącymi w strukturze Biblioteki,
• planowanie skontrów, przewodniczenie Komisji Skontrowej, dbałość o stan zachowania zbiorów.

Wymiar czasu pracy: pełny etat.
Na stanowisku przysługuje dodatek funkcyjny.

Osoby zainteresowane podjęciem pracy na tym stanowisku prosimy o przesłanie/przyniesienie projektu pracy Działu i listu motywacyjnego z CV zawierającego zgodę na przetwarzanie danych osobowych na adres: PAN Biblioteka Gdańska, ul. Wałowa 15, 80-858 Gdańsk. Zgłoszenia są przyjmowane do 25 sierpnia 2021 r.