Multimedia

Nowy Budynek ul. Wa這wa 24








Pod koniec 1998 roku Polska Akademia Nauk zakupi豉 dzia趾 przy ul. Wa這wej (obecnie Wa這wa 24) o powierzchni 1 225 m2 przeznaczon na budow nowego budynku magazynowego ksi捫ek z czytelniami i pracowniami. Do realizacji koncepcji funkcjonalno-przestrzennej biblioteki wybrano projekt architekta Narcyza Sienkiewicza.
 

W czerwcu 2000 roku rozpocz皻o budow, w pa寮zierniku wmurowano kamie w璕ielny, a budow i wyposa瞠nie obiektu zako鎍zono we wrze郾iu 2005 roku.
 

Budynek jest posadowiony na palach i rusztach 瞠lbetowych. 疾lbetowe s te 軼iany piwnic, 軼iany usztywniaj帷e, s逝py, stropy i schody. 圭iany os這nowe z pustaków ceramicznych ob這穎ne s  styropianem i licowane kamieniem, klinkierem lub wypraw szlachetn. Wi篥ba drewniana jest kryta blach powlekan i pap termozgrzewaln. 圭ianki dzia這we wykonane s z p造t gipsowo-kartonowych lub przeszklone. Stolarka okienna aluminiowa, drzwi drewniane lub przeszklone.
 

Wej軼ie gówne do budynku znajduje si od strony ulicy Wa這wej, wej軼ie dostawcze i wjazd do gara簑 w podcieniu od strony zachodniej budynku.
 

Cz窷 centraln zajmuje hall z szatni i wypo篡czalni oraz sal katalogów. Na pi皻ro z czytelniami prowadz schody wachlarzowe. Mo積a te dosta si tam wind. Budynek liczy sze嗆 kondygnacji nadziemnych i jedn podziemn. Na parterze i pierwszym pi皻rze znajduj si pracownie biblioteczne i czytelnie. Pi皻ra II – V stanowi magazyny ksi捫ek i czasopism oraz pomieszczenie wentylatorni. Pi皻ra II i IV magazynu wyposa穎ne zosta造 w rega造 jezdne. Ogólna d逝go嗆 pó貫k to ponad 17 000 mb. W cz窷ci podziemnej znajduje si gara na 12 samochodów, pomieszczenia techniczne oraz pomieszczenia abonenckiej stacji transformatorowej.
 

W budynku Biblioteki zastosowano najnowsze rozwi您ania techniczne, w tym system klimatyzacji oraz system gaszenia gazem w magazynach ksi捫ek. Budynek jest te przystosowany dla osób niepe軟osprawnych. 

© 2012 PAN Biblioteka Gda雟ka