Multimedia

Budynek Historyczny ul. Wa這wa 15








Dzi瘯i staraniom dyrektora Ottona Günthera i gda雟kich naukowców oraz dziennikarzy i dzi瘯i poparciu miejskich radnych w sierpniu 1900 roku podj皻a zosta豉 decyzja o wzniesieniu nowego gmachu przeznaczonego wy陰cznie na cele i potrzeby biblioteczne. 
Plac pod budow przysz貫j Biblioteki usytuowany by w pó軟ocnej cz窷ci Starego Miasta, na terenach pofortyfikacyjnych u zbiegu dzisiejszych ulic Wa這wej i ζgiewniki, niedaleko ko軼io豉 鈍. Jakuba, poprzedniej siedziby ksi捫nicy.

Bibliotek wybudowano wed逝g projektu Karla Kleefelda w stylu neogotyckim, nawi您uj帷ym tym samym do gotyckiego charakteru poprzednich siedzib gda雟kiej ksi捫nicy.

Kszta速 budowli wyznaczy przede wszystkim rozk豉d pomieszcze wewn徠rz, okre郵ony przez zasady ówczesnego budownictwa bibliotecznego oraz przez funkcje jakie mia豉 spe軟ia nowa Biblioteka: funkcja placówki naukowej oraz publiczno-o鈍iatowej.

Elementem dominuj帷ym gmachu by magazyn usytuowany na skraju dzia趾i. Nie przyt豉cza on jednak bry造 ca貫go budynku. 圭ian z gównym wej軼iem od rogu ulic oraz oba skrzyd豉 charakteryzuje bogata ornamentyka, m. in. fryz z herbami gda雟kich rodów, zas逝穎nych dla Biblioteki.

Magazyn zaplanowany by na przyj璚ie 250 000 tomów. Jego d逝go嗆 wynosi豉 16,11 m, szeroko嗆 15,27 m, a wysoko嗆 16 m. Podzielony zosta na sze嗆 pi皻er wyposa穎nych w dwustronne, ustawione prostopadle do okien rega造 z cynkowanego 瞠laza.

Mala katalogowa w raz z wypo篡czalni (75 m2) zajmowa豉 centralne pomieszczenie na trzecim poziomie. Wyposa穎na by豉 w ksi捫kowy katalog systematyczny, katalog alfabetyczny oraz stó dla pracowników.

Czytelnia posiada豉 9 m szeroko軼i i 11 m d逝go軼i. Do dyspozycji czytelników by造 cztery sto造 po osiem miejsc ka盥y. Na 軼ianie przy drzwiach znajdowa si rega dla czasopism, a na 軼ianie przeciwleg貫j umieszczono ksi璕ozbiór podr璚zny. W celu u豉twienia dost瘼u do górnych pó貫k zbudowano galeryjk, na któr wchodzi這 si kr皻ymi schodami. Element dekoracyjny czytelni oraz galerii nad holem gównym Biblioteki stanowi造 wykonane w drewnie herby miast Prus Zachodnich.

Pracownie i pomieszczenia dla pracowników usytuowane by造 poza rejonami dost瘼nymi dla czytelników.

Oddana do u篡tku czytelników w 1905 roku nowa siedziba Biblioteki by豉 przedsi瞝zi璚iem nowoczesnym ze wzgl璠u na zastosowane rozwi您ania techniczne oraz u篡te materia造 budowlane.
 
Ju po II Wojnie 安iatowej pojawi豉 si konieczno嗆 poszerzenia warunków lokalowych sprzyjaj帷ych pracy naukowej oraz przechowywaniu szybko rosn帷ych zbiorów bibliotecznych. Decyzja o rozbudowie budynku zosta豉 podj皻a w 1967 roku. Po licznych perypetiach i zmianach projektów w latach 1971–1975 dobudowano skrzyd這 Biblioteki od strony ul. ζgiewniki. W nowo wzniesionej cz窷ci o kubaturze 8 380 m2 i powierzchni 2 324 m2 znalaz造 miejsce: czytelnia ogólna, sala konferencyjna, wypo篡czalnia, magazyn zbiorów specjalnych, pracownie biblioteczne, pracownia introligatorsko konserwatorska i pracownia reprograficzna.


 

© 2012 PAN Biblioteka Gda雟ka